Historia

Historia

Luvian Mieskuoro ry on perustettu v. 1948. Mieskuorolaulua on Luvialla harrastettu jo vuodesta 1934, jolloin on perustettu Luvian Merisuojeluskunnan Mieskuoro. Tämä kuoro lopetti vuoden 1944 lopulla, kun Suojeluskunnat lakkautettiin. Laulajat jatkoivat kuorotoimintaa sotien jälkeen Luvian Mieskuoron nimellä jo ennen kuoron rekisteröintiä.

Kuoron nykyinen taiteellinen johtaja on neljäs yli 60 vuoden aikana. Antero Hermonen johti 35 vuotta ja edeltäviä kuoroja lähes 15 vuotta. Vuonna 1983 kuoronjohtoon tuli edellisen poika Tauno Hermonen, joka johti kuoroa vuoteen 2001, jolloin hän pyysi jatkajakseen Juha Järvistä. Juha on johtamisen ohessa sovittanut useita tunnettuja sävelmiä ja myös itse säveltänyt ja sanoittanut lauluja kuorolle.

Juha Järvinen lopetti Luvian Mieskuoron johtajana kesällä 2012. Saman vuoden syksyllä kuoron taiteellisena johtajana aloitti Sanna Kuusisto.

Luvian Mieskuoro ry:llä on sen historian aikana ollut kaksi yli 20 vuotta yhtämittaisesti toiminutta puheenjohtajaa, Kaino Liski 1956-1978 ja Eero Tamminen 1982-2003. Heidät on molemmat aikanaan kutsuttu kuoron kunniapuheenjohtajaksi.

Klassisen perusohjelmiston ohella merelliset laulut ovat esillä perinteisesti kuoron konserteissa ja muissa esiintymisissä. Erityisesti pienryhmissä merilaulut ovat suosittuja.

Laulajien määrä on vaihdellut 25:stä 40:een, johon se on vakiintunut 2000-luvulla.

Kuorolaiset ovat jo yli 30 vuoden ajan harjoitelleet Otsolan Kansalaisopiston opintopiirinä.

1948 – 1983

Antero Hermosen johtajakaudella luotiin pohja vieläkin ohjelmassa oleville oman paikkakunnan esiintymisille. Näitä ovat itsenäisyyspäivän, joulun, kaatuneitten muistopäivän, kansallisen veteraanipäivän ja Luvia-päivän juhlallisuudet. Jouluaaton hartaudet aloitettiin 1970-luvulla hautausmaalla, mutta siirtyvät myöhemmin kirkkoon. Kuoro järjesti vuosittain entisajan iltamia, joissa ohjelman jälkeen tanssittiin puolitoista tuntia. Loppiainen oli pitkään iltamien ajankohta. Varsinaiset konsertit tulivat kuvioihin 1970-luvulla. Ensimmäisiä oli 30-vuotiskonsertti v. 1978. Satakunnan laulujuhlille Luvian Mieskuoro osallistui useasti. Vuonna 1958 kuoro oli avainasemassa, kun laulujuhlat järjestettiin Luvialla.

Vuonna 1976 aloitettiin Antero Hermosen aloitteesta ns. viiden ja kuuden kuoron yhteiskonsertit. Ensimmäinen pidettiin Luvialla ja sen jälkeen aluksi vuoden tai kahden välein muilla kuoropaikkakunnilla. Tähän yhteistoimintaan osallistuivat Luvian Mieskuoron lisäksi Friitalan Mieslaulajat, Metallitehtaan Laulumiehet Porista, Lapin Laulumiehet sekä Eurajoen ja Kiukaisten Mieskuorot. Kiukainen tuli mukaan 1980- alussa ja pian sen jälkeen Lappi jäi pois. Viiden kuoron yhteistyö jatkui aina vuoteen 2007 saakka, jolloin Metallitehtaan Laulumiehet lopettivat toimintansa.

Kuoron ulkomaanmatkat aloitettiin 1970-luvulla Ruotsiin Luvian silloisen kummikunnan Harmongerin vieraaksi.

1983 – 2001

Vuonna 1984 järjestetyssä konsertissa 50 vuotta mieskuorolaulua Luvialla Antero Hermonen johti viimeisen kerran Luvian Mieskuoroa. Kuoron varsinaisena johtajana oli jo silloin ja tässäkin konsertissa Tauno Hermonen.

Kuoron omia kevätkonsertteja järjestettiin Taunon johdolla lähes joka vuosi ja lisäksi vuodesta 1988 lähtien viiden vuoden välein juhlakonsertteja. Hyvin suosituiksi tulleet joulukonsertit kirkossa ennen joulua aloitettiin viime vuosituhannen lopulla. Niistä on tullut jokavuotinen traditio.

Vuonna 1988 kuoro teki matkan Ruotsiin konsertoiden mm. Tukholman Suomalaisessa kirkossa. Viron

Saarenmaa on ollut useita kertoja kuoron matkakohteena 1990- ja 2000- luvuilla. Vuonna 1994 pidettiin konsertit Salmen kunnassa ja Kuressaaressa. Neljä vuotta myöhemmin kuoro osallistui Saarenmaan laulujuhlille ja esiintyi samalla matkalla Tallinnan televisiossa. Vuonna 2000 toteutettiin kuoron toistaiseksi vaativin ulkomaanmatka Unkarin Egeriin. Matka kesti viisi päivää. Perillä kuoro lauloi torilla, kirkossa ja paikallisten isäntien järjestämissä illanvietoissa. Seuraavana kesänä isäntäkuoro Cantus Agriensis tuli vastavierailulle Luvialle.

Useana vuonna kuoro järjesti ns. korkeanpaikan leirejä viikonloppuristeilyinä Ruotsinlaivoilla. Niissä yhdistyivät sekä huvi että hyöty.

Merkittävää pienryhmätoimintaa alettiin harrastaa 1980- luvulla, jolloin syntyi mm. Seniorikvartetti Elias Sundellìn johdolla. Se toimi vuosien mittaan muuttuneessa kokoonpanossa aina vuoteen 2006 saakka. Ns. Luvian Mieskuoron kvartetti aloitti vähän myöhemmin toimien myös noin 20 vuotta. Sitä joht. Tauno Hermonen.

Mieskuoroliiton perusmerkin eli kukkomerkin suorittamiset alkoivat pienryhmätoiminnan mukana 1980- luvulla. Tauno harjoitutti vielä 2000- luvulla suurehkon joukon kukkomerkin suorittajia. Yli puolella kuoron laulajista on perusmerkki. Taitomerkin suorittaneita on kuoron riveissä historian aikana ollut neljä.

Yhteistyötä Satakuntalaisten kuorojen kanssa harjoitettiin 1980- ja 1990- luvuilla viiden kuoron konserttien lisäksi useiden Sulasolin Satakunnan Piirin tilaisuuksien yhteydessä. Kokemäen Mieslaulajien kanssa järjestettiin konsertit molempien kuorojen kotipaikkakunnilla.

2001 – 2012

Musiikin ammattilaisena Juha Järvinen toi johtajakaudellaan kuoroon lisää itseluottamusta ja uusia toimintatapoja sekä syvyyttä kuoromusiikin sisältöön.

Kuoron täyttäessä 55 vuotta tehtiin ensimmäinen oma CD- äänite ”On merellä suurella ihanaa”. Karhuseutu TV- projektiin liittyen kuoro oli v.2009 mukana DVD- tallenteessa ”Mieskuoro Selkämeren rannalta”. Dokumentti kertoo kuoron edustamasta yhteisöllisyydestä ja sen merkityksestä kuoron jäsenille.

Ulkomaanmatkat Juha Järvisen kaudella kuoro aloitti v. 2002. Myös useita kuorolaisten puolisoja oli mukana . Kohteena olivat Saarenmaan Kuressaari ja Salmen kunta, jossa vietettiin paikallisten laulajien kanssa yhteistä iltaa. Varsinaisia konsertteja matkalla ei ollut. Viroon suuntautuivat muutkin Järvisen kauden ulkomaanmatkat. Pohjoismaiden – Baltian mieskuorofestivaaleihin kuoro osallistui v. 2006 Tallinnassa ja v. 2012 Tartossa. Vuonna 2009 tehtiin konsertti- ja laulujuhlamatka Võruun sikäläisen Vöru Meeskoorin vieraaksi. Vöruläiset olivat vastavierailulla Luvialla kesällä 2011.

Kotimaassa Luvian Mieskuoro osallistui Mieskuoroliiton 60- vuotisjuhliin Lahdessa v. 2005 ja Sulasolin Sydänten Laulusilta – laulujuhliin Porissa v. 2007. Yli 5000 osanottajasta lähes puolet oli Virosta. Porin laulujuhlien järjestelytalkoisiin Luvian kuorolaiset osallistuivat hyvällä panoksella yhdessä muiden Piirin kuorolaisten kanssa.

Sulasolin Satakunnan Piirin järjestämiin konsertteihin Sulasol 80 vuotta v. 2002 ja Piirin Laulun ja Soiton Päivä v. 2005 kuoro osallistui omalla ohjelmallaan ja yhdessä muiden kuorojen kanssa. Vuonna 2008, jolloin oli 110 vuotta ensimmäisistä Satakunnan laulujuhlista Piiri aloitti pienoislaulujuhlien eli Illatsujen järjestämisen. Luvian Mieskuoro hoiti ensimmäisten Illatsujen järjestelyt Luvian Laitakarissa. Juhlan aloitti yhdessä Luvian Naiskuoron kanssa laulettu Juha Järvisen sekakuorolle sovittama Luvian laulu. Vastaavia Illatsuja Piiri on järjestänyt eri puolilla maakuntaa vuosittain toukokuussa.

Vuosina 2010 ja 2011 on pidetty yhteiskonsertit Laitilan Mieslaulajien, Porin Laulajien, Kaaderilaulajien, Porin Mies-Laulun ja Porin VPK:n soittokunnan kanssa.

Kuoron täyttäessä 60 vuotta 2008 pidettiin juhlakonsertit hyvällä menestyksellä myös Porissa ja Raumalla. Pääkonsertti oli Luvialla. Samana vuonna kuoro osallistui Porissa Selim Palmgrenin 130- vuotiskonserttiin.

Ainutkertaisia ja merkittäviä tapahtumia oli 2000- luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä neljä. Kuorolaiset osallistuivat Sibelius- elokuvan filmaukseen Nakkilän Villilässä. Kuoro säesti oopperalaulaja Jaakko Ryhästä Luvian kirkossa v. 2005. Kesällä 2010 Luvian Laitakarissa laskettiin vesille perinnelaiva, kaljaasi Ihana. Kuoro lauloi juhlassa, johon osallistui mm. Tasavallan Presidentti. Saman vuoden joulukuussa kuoro esiintyi Luvian kirkon 100- vuotisjuhlissa.

Palmgren- konservatorion ja Sulasolin Satakunnan Piirin v.2011 järjestämälle varalaulunjohtajakurssille osallistui kuusi Luvian Mieskuoron laulajaa. Samana vuonna aloitti kuoron kolmas mainittava kvartetti Vähäpojat Rami Mattilan johdolla.

Luvian Mieskuoron toiminta Luvialla sai merkittävän tunnustuksen v. 2006, kun Lions Club- Luvia valitsi kuoron Vuoden luvialaiseksi perinteisillä kesäjuhlillaan.

Laululeirejä järjestettiin useana vuonna, yleensä kaksipäiväisinä. Laululeirit ja useat pienryhmäesiintymiset olivat oleellinen lisä kuoron vuosittaiseen toimintaan. Kuoro voittikin Sulasolin Satakunnan Piirin toimintakilpailun vuosina 2005, 2007, 2009 ja 2010 sekä oli kärkisijoilla myös muina vuosina. Piiriin kuuluu yli 20 jäsenkuoroa.